Unităţile protejate, ocolite de firme

Unitatea protejată „Sfântul Andrei” din Târgu Jiu este înfiinţată de doi ani şi a oferit un loc de muncă pentru două persoane cu handicap. Dorinţa celor care se ocupă de unitatea protejată din municipiu, de a angaja mai multe persoane cu handicap, se loveşte însă de indiferenţa firmelor şi a instituţiilor publice, care au peste 50 de salariaţi. Reprezentanţii instituţiilor publice şi cei ai firmelor preferă să piardă lunar bani, în loc să achiziţioneze produse realizate în cadrul unităţilor protejate.

Conform legislaţiei în vigoare instituţiile publice sau firmele care au cel puţin 50 de angajaţi au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi. În cazul în care acestea nu angajează persoane cu handicap trebuie să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap sau să achiziţioneze produse sau servicii de la unităţile protejate autorizate, pe bază de parteneriat, în sumă echivalentă cu suma datorată la bugetul de stat.

„Un contract cu noi înseamnă un exerciţiu de solidaritate“

Unitatea protejată „Sfântul Andrei” funcţionează în cadrul Asociaţiei Persoanelor cu Handicap din Oltenia şi oferă produse şi servicii unităţilor care au peste 50 de salariaţi. Unitatea este specializată în comercializarea produselor de papetărie, birotică, produse de curăţenie, echipamente IT, confecţionarea măturilor de nuiele, a lavetelor şi oferă şi servicii de curăţenie. Cea care se ocupă de confecţionarea diferitelor obiecte este Nicoleta Stoica. Aceasta spune că lucrează în cadrul unităţii de mai bine de un an de zile, însă firmele nu înţeleg că prin încheierea unui contract cu o unitate protejată contribuie la integrarea în muncă a persoanelor cu handicap.  „Fiecare instituţie care are peste 50 de salariaţi ar trebui să ştie că dacă cumpără produse de la noi contribuie la realizarea proiectelor pentru persoanele cu handicap. Dacă numărul de contracte încheiate cu firmele care au peste 50 de salariaţi ar fi în creştere s-ar putea angaja cât mai multe persoane cu handicap. A încheia un contract cu noi înseamnă un exerciţiu de solidaritate”, spune Nicoleta Stoica. A doua angajată efectuează servicii de curăţenie în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Doar 19 contracte

Pe parcursul anului trecut Asociaţia a încheiat doar 19 contracte cu firmele, iar banii obţinuţi au fost folosiţi pentru plata utilităţilor, nicidecum pentru angajarea unei alte persoane. „Asociaţia a trimis adrese privind serviciile şi activităţile desfăşurate în cadrul unităţii protejate Sfântul Andrei firmelor şi instituţiilor. Din păcate, puţine au fost receptive până la acest moment. Activitatea este slabă pentru că multe instituţii trebuie mai bine informate privind facilităţile pe care le oferă legea 448/2006”, declară Mircea Andrei, preşedintele Asociaţiei Persoanelor cu Handicap. Asociaţia are peste 75 de beneficiari din Târgu Jiu, Cărbuneşti, Ţicleni sau din Motru.

Vizualizări: 99

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: