Vicepreşedintele CJ Gorj, reclamat la Consiliul Discriminării

Mădălina Ciolocoi, vicepreşedintele liberal al Consiliului Judeţean Gorj, riscă o sancţiune din partea Consiliului de Combatere a Discriminării, după ce a afirmat la un post de radio că nu a avut elevi olimpici deoarece „la olimpiadă merg geniile”, iar ea a predat la o şcoală unde avea „o grămadă de ţigani”. O organizaţie neguvernamentală recent înfiinţată a depus plângere împotriva Mădălinei Ciolocoi. Este vorba de Grupul de Acţiune în Interes Public (GAIP), condus de jurnalistul Narcis Daju. Contactată telefonic, Mădălina Ciolocoi nu a avut prea multe comentarii de făcut, pe motiv că are treburi mai importante.

Liberala Mădălina Ciolocoi a făcut afirmaţiile cel puţin nepotrivite la adresa copiilor romi la Radio Infinit, unde a fost invitată într-o dezbatere cu democrat-liberalul Gheorghe Grivei. Acesta din urmă i-a reproşat lipsa unor performanţe profesionale în activitatea de învăţământ, dar Ciolocoi s-a apărat spunând că nu a avut olimpici, din cauză că la şcoala la care a predat învăţau copii romi.

Afirmaţiile discriminatoare au intrat în vederea GAIP, care a depus o plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. „Potrivit Constituției României, cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări. Este evident că pentru Ciolocoi Mădălina, profesor și vicepreședinte de Consiliu Județean, romii se diferențiază clar de populația majoritară. Nu ajunge că gândește asta, ci o mai și clamează public. Apreciem că, într-un județ cu zeci de mii de romi, o asemenea atitudine publică din partea unui conducător al Consiliului Județean este mai mult decât regretabilă și impardonabilă”, se arată în plângerea depusă de GAIP.

Discriminare şi… minciună?

GAIP apreciază că Mădălina Ciolocoi a făcut declarații publice prin care a lezat demnitatea tuturor elevilor romi, “vinovați” de apartenență la altă etnie decât cea majoritară, și a indus „premisele unei atmosfere degradante, umilitoare la adresa minorității rome”.

Cei de la Grupul de Acţiune în Interes Public au extins verificările şi, cercetând declaraţiile de avere ale Mădălinei Ciolocoi din ultimii cinci ani, au constatat că aceasta nu a predat în ultima vreme la Şcoala nr. 5, de unde a susţinut ea că nu putea scoate olimpici.

CASETE

AFIRMAŢIILE DISCRIMATORII

Gheorghe GRIVEI: “Nu mă faceți să vă spun că n-ați avut niciun olimpic, niciodată! Care-s rezultatele muncii dumneavoastră?”

Mădălina CIOLOCOI: “La câte olimpiade ați fost? Toți profesorii au olimpici?”

G.G.: “Ai buni, da!”

M.C.: “A, și eu nu sunt un profesor bun?”

G.G.: „Dacă nu ați demonstrat, înseamnă că mai aveți…”

M.C.: “La olimpiada națională ajung geniile, domnule Grivei… “

G.G.: „Și dumneavoastră n-ați adus niciun geniu”

M.C.: „Păi de unde să-i aduc pentru că eu am fost profesor la Școala 5, unde aveam o grămadă de țigani și mă duceam la ei acasă să-i aduc, să-i școlarizez”

G.G.: „Și ăia sunt oameni și au capacitate.”

Sursa: Radio Infinit

JURNALIST

Narcis Daju este jurnalist, fiind şi proprietarul ziarului online de investigaţii GorjNews. Acesta a pus bazele Grupului de Acţiune în Interes Public, tocmai pentru a duce mai departe demersul jurnalistic, prin sesizarea instituţiilor care sunt abilitate să rezolve problemele semnalate în presă.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: