Cu plăcere, dar nu se poate

România se află pe planeta Pământ. Planeta Pământ, cu România cu tot, este un bulgăre bătrân, de vreo 4,5 miliarde de ani. Omul, aşa cum îl ştim noi astăzi, a apărut abia ieri, acum vreo 500.000 de ani. Abia acum vreo 2500 a inventat ce avea să denumească, ulterior, ”democraţia”. Între timp, democraţia s-a tot rafinat, iar astăzi ea este, logic, în cel mai evoluat punct al istoriei sale. În principiu, o ţară are o democraţie de ultimă generaţie dacă îndeplineşte patru criterii: dacă e condusă pe baza unor alegeri libere, dacă nici unuia dintre cetăţenii săi nu-i sunt încălcate drepturile omului, dacă justiţia şi legile se aplică în mod egal tuturor cetăţenilor săi şi dacă aceşti cetăţeni participă activ şi liber la viaţa politică a acelei ţări. Să ne concentrăm un pic pe ultima chestiune: PARTICIPAREA. Conform celei mai elevate definiţii pe subiect (acceptată de Universitatea Stanford), ”liderii aleşi de popor prin vot au obligaţia de a-şi informa votanţii în ceea ce priveşte modul în care aleşii îşi folosesc puterea conferită de popor, precum şi pe aceea de a asculta şi a lua act de opiniile alegătorilor şi de a le reprezenta cât mai bine interesele”.

Acum să ne întoarcem un pic la jocul cu vârstele. Deşi democraţia e cu noi de mai bine de două milenii, nu a trecut mult mai mult de un secol de când ne-am angajat în industrie. Iar progresele au fost remarcabile. Contestate de mulţi, modurile de supraveghere au ajuns la un nivel care a depăşit şi Big Brother-ul lui Orwell. Conform ultimelor studii, 7 din 10 crime petrecute în Londra sunt rezolvate mulţumită camerelor de supraveghere, o medie de 6 crime pe zi ai cărei vinovaţi sunt găsiţi mulţumită acestei tehnologii.

Trăim, aşadar, într-o lume în care toată lumea ştie, în care nu te poţi ascunde, în care democraţia a atins un punct culminant. Sau, mă rog, aşa trăiesc englezii şi aşa ne place să credem că trăim şi noi. E fals.

În aceeaşi lume în care Scotland Yard-ul rezolvă ȘASE crime pe zi (dintr-un total de nouă) cu ajutorul camerelor de supraveghere, Ministerul de Interne şi serviciile secrete se aşteaptă să le credem când spun că acea coloană oficială blestemată a lui Gabriel ”Izmană” Oprea nu a fost surprinsă pe video în nici un moment, în goana ei nebună prin centrul capitalei României, cu atât mai puţin, desigur, în momentul tragic în care deschizătorul ei a avut un accident mortal, iar beneficiarul ei, de asemenea, un grav accident moral.

De asemenea, în lumea în care democraţia este sfântă şi presupune transparenţă totală din partea aleşilor în faţa alegătorilor proprii, membrii parlamentului votează SECRET, refuzând să-şi dezvăluie sau să-şi justifice votul în faţa poporului, într-o chestiune care vizează o cerere de arestare din partea justiţiei pentru unul dintre colegii lor.

Pământul e aici de 4,5 miliarde de ani, omul de 500.000, iar democraţia de 2500. Ultimele două n-au apărut, încă, şi în România. 

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: