Sondaje

Sondajele publicate în ultima vreme arată o menţinere a PSD şi sateliţilor la 40% şi o scădere dramatică a opoziţiei parlamentare: PNL a scăzut la 17%, PDL la 13% şi PP-DD s-a prăbuşit la 4%. Cam astea ar fi cifrele unui sondaj INSCOP realizat în perioada 27 februarie - 4 martie 2014, din care mai rezultă o creştere semnificativă a partidelor noi de dreapta: 9% PMP şi 5% Forţa Civică. UDMR rămâne cu 5-6 procente, iar PRM şi PNŢCD apar în sondaj, dar sub marja de eroare de 3%.

Studiile sociologice de acest tip sunt făcute de multe ori să manipuleze, dar cifre asemănătoare, prezentate şi de alte institute, nu au fost contestate vehement de politicieni. PNL îşi doreşte să depăşească 20% la europarlamentare, PD-L să se apropie de această cotă. În acest sondaj, nu procentele sunt importante, cât trendul. Ieşirea PNL de la guvernare a fost urmată instantaneu de o izolare a liderilor Crin Antonescu şi Klaus Iohannis pe unele televiziuni de ştiri, mai ales la orele de vârf. Schimbarea tonului pe care televiziunile mogulilor aliaţi cu Ponta îl au cu privire la Crin Antonescu ar putea fi o explicaţie a trendului descrescător al PNL. La fel PDL, este aproape absent pe televiziuni, iar atunci când apare, mesajele sunt leşinate, comparativ cu cele emise de Traian Băsescu şi care se reflectă în procentele de la PMP şi parţial Forţa Civică. În ceea ce priveşte PP-DD, prăbuşirea a fost cauzată de închiderea OTV, de cumpărarea parlamentarilor la bucată de către partidele puterii, dar şi de aceeaşi izolare de care au parte din partea televiziunilor de ştiri.

Media în general şi televiziunile în special vor avea un rol covârşitor în acest an electoral. Românii au arătat că votează persoane pe care le cunosc, de care se vorbeşte în media, indiferent dacă se vorbeşte de bine sau de rău. Orice scandal Ponta – Băsescu duce la creşterea PSD şi PMP în sondaje. Opoziţia constructivă, în România, nu duce nicăieri.

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: